Maarten Elzinga ontving op achtjarige leeftijd zijn eerste trompetlessen op de muziekschool van Texel. Tijdens het laatste jaar van het VWO startte hij de opleidingen muziekregistratie (Art of Sound) en trompet aan het Koninklijk Conservatorium; daar behaalde hij zijn Bachelor (1998) diploma’s Art of Sound en Trompet en zijn Master (2000) diploma Trompet bij Huug Steketee.

Sinds zijn studietijd heeft hij vaak bij orkesten als het Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, Orkest van het Oosten en het Noord Nederlands Orkest geremplaçeerd. Hij heeft meegewerkt aan talloze radio-, televisie- en CD-opnames en nadat hij in 2002 begon als trompettist bij RBO Sinfonia (het Randstedelijk Begeleidings Orkest, een professioneel orkest dat zich toelegt op koorbegeleidingen), vervult hij daar sinds 2004 de functie van solo-trompettist. Sinds 2016 speelt hij ook bij Sinfonia Rotterdam, en met dit kamerorkest maakte hij tournees naar o.a. Brazilië en China.

Maarten heeft met verschillende orkesten en met orgel in binnen en buitenland gespeeld, ook is hij zeer regelmatig te zien bij televisie-uitzendingen van Nederland Zingt.