De Nederlandse (alt)violiste Marijke Schaap (Alphen aan den Rijn, 1989) begon op haar vijfde met vioollessen aan de Streekmuziekschool in diezelfde plaats, waar ze les had van Ellen Sielcken. Vanaf haar twaalfde studeerde zij bij Hans Scheepers in de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en nam ze deel aan concoursen en masterclasses. Ze vervolgde haar vioolstudie aan Codarts Rotterdam bij András Czifra, met altvioollessen van Gijs Kramers, en studeerde in juni 2014 af met een 20e-eeuws programma. Ondertussen behaalde ze haar Bachelor Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden. In januari 2017 rondde ze haar master viool en altviool af bij Benzion Shamir en Gijs Kramers, verder volgde ze lessen/masterclasses bij verschillende docenten, onder wie Vegard Nilsen, Christian Tetzlaff, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet, Walter Reiter (barok) en Tim Kliphuis (jazz).

Marijke speelt in orkesten als de Laurenscantorij Rotterdam en het Nationaal JeugdOrkest (NJO), het Nederlands Strijkersgilde (aanvoerder altviool) en sinds 2008 als concertmeester van vele ensembles, waaronder het Codarts Symphony Orchestra, het DUDOK Ensemble en het Amsterdams BarokGezelschap. Ze werkte met onder meer Gordan Nikolić, Etienne Siebens, Alexander Vakoulsky en Yannick Nézet-Séguin, maakte CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Italië, China, Polen, Duitsland en Frankrijk. Ze geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten met zowel viool als alt (Jurriaanse Zaal De Doelen, Dr. Anton Philipszaal), en soleerde reeds verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest (Nederlands Torenmuziek Ensemble). In januari 2015 werkte ze mee aan De Vrienden van Amstel LIVE! 2015. Sinds september 2014 is ze (alt)viooldocente aan de Nieuwe Muziekschool Alphen aan den Rijn. In 2017 staan er verschillende concertmeestersprojecten op het programma, verder heeft ze concerten met o.a. het DoelenEnsemble en Bas de Vroome (orgel).

Zij bespeelt een viool die in 1781 gebouwd is door Matthias Hornstainer Hoffschmied in het Duitse Mittenwald, en een Zweedse altviool uit 1895, gebouwd door Robert Paulus.