Michael Simon (1975) is een Nederlands-Venezolaanse trompettist en componist. Hij is vooral bekend bij collega-musici die hem goed op waarde weten te schatten. Het Nederlands publiek begint hem echter ook steeds meer op te merken en dat is niet zo gek. Simon is een trompettist pur sang. Een fantastische techniek in combinatie met zijn ongekende passie resulteert in prachtige muziek. Geweldig om naar te luisteren; perfect om op te dansen. Geniet ervan!

Op zijn veertiende begon Michael met zowel trompetlessen als muziektheorie en solfège aan de stedelijk muziekschool van Valencia (Venezuela) en had hij zijn eerste podiumervaringen met een lokale band die met name populaire muziek speelde. Gedurende deze periode prikkelden zijn broers zijn interesse om naar Jazz te luisteren; dit leidde al gauw tot nieuwe inspiraties en aspiraties.

Een paar feiten:
Michael komt uit een muzikale familie, bleek zelf ook zeer getalenteerd en begon daarom al vroeg met zijn opleiding in Venezuela. Hij studeerde ook nog twee jaar in Cuba met vooraanstaande trompettisten voordat hij in 1993 naar Nederland kwam.

In 1998 stuurde hij af aan het Rotterdams Conservatorium en ging daarna ook steeds meer componeren en arrangeren. Michael werkt regelmatig samen met zijn broers, Edward (piano) en Marlon (slagwerk).

Hij is een belangrijk promotor van de Latijns-Amerikaanse Jazz.

Michael heeft twee eigen bands; “Roots United” en “Crianzas”.

Daarnaast staat hij in de basis van “Fra Fra Sound” en de groepen van “Gerardo Rosales”. Ook speelde hij met een indrukwekkend aantal andere bands en artiesten. Een paar namen: de “Cubop City Big Band” van Lukas van Merwijk en Benjamin Herman van “New Cool Collective”. Verder werkte hij samen met internationale grootheden als Lester Bowie, David Murray, Toumani Diabate, Larry Harlow en James Carter.

Hij gaf concerten in meer dan vijftig landen, won diverse prijzen en beurzen, speelde op gerenommeerde festivals wereldwijd en zijn muziek is regelmatig te horen op radiostations in de Verenigde Staten, Zuidoost Azië en Zuid-Amerika.

Zeer eervol waren optredens voor o.a. Nelson Mandela, Prinses Maxima en Prins Willem Alexander.

Michael bracht twee fantastische cd’s uit: “Revelación”(2004) en “New York Encounter”(2009). Beide werden internationaal zeer goed ontvangen.

JazzReview schreef over “Revelación”: ‘ This is a work of art, produced from the heart of many, through the mind of Mr. Simon. Take this to your favorite moment and play.”

O’s Place Jazz Newsletter over “New York Encounter”: ‘One of the best Latin jazz albums of the year!”

Op dit moment is Michael bezig met een nieuw project, “Asian Journey” waarin hij Latin Jazz op een verrassende manier combineert met Aziatische muziek.

Voor meer informatie: //www.michaelsimon.nl/