Sylvain Dessane (1989) begon toen hij acht jaar oud was met pianolessen. Een jaar later kreeg hij zijn eerste altvioollessen. Op zijn achttiende werd hij aangenomen aan het conservatorium Boulogne-Billancourt in de klas van Isabelle Lequien en kreeg ook lessen van Michel Michalakakos. In 2011 behaalde hij zijn diploma (DEM). Gedurende dit jaar volgde Sylvain een Erasmus uitwisseling en studeerde bij Rivka Golani aan het Trinity College of Music in Londen. Hierna werd Sylvain aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij studeerde bij Liesbeth Steffens en Mikhail Zemtsov. Na het behalen van zijn Bachelor eindexamen werd Sylvain met het Aristos Quartet aangenomen in de Master Strijkkwartet aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij naast zijn kwartetstudie individuele lessen volgde bij Sven Arne Tepl.

Hij maakte deel uit van veel verschillende kamermuziekensembles, waarmee hij lessen volgde bij Hortense Cartier-Bresson, Bertrand Rayoud, Isaac Rodrigez, Jurek Dybal, Vladimir Bukac, Vladimir Mendelssohn en Michel Strauss. In verschillende orkesten speelde Sylvain onder leiding van dirigenten als Jacques van Steen, Evelyne Aiello, Francois-Rene Duchable en Lawrence Foster.

Sinds 2016 is Sylvain aanvoerder van de altviool-sectie van Kamerata Zuid. Daarnaast geeft hij regelmatig duo-concerten samen met Sander Lekkerkerk. In 2017 volgde Sylvain masterclasses bij Hariolf Schlichtig tijdens Ticino Musica in Lugano. Sinds september 2012 is Sylvain lid van het Aristos Kwartet. Met dit kwartet behaalde hij zijn Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide hij de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de NSKA.

Sylvain bespeelt een prachtige altviool gebouwd door Tiefenbrunner in 1886. Zijn strijkstok werd gebouwd in het atelier Maire in Parijs.