Michel Havenith (Kerkrade, 1957) studeerde koor- en orkestdirectie aan de conservatoria in Den Haag en Rotterdam. Tijdens en na zijn conservatoriumstudies volgde hij cursussen en masterclasses op dirigeergebied in binnen- en buitenland. Hij nam onder meer deel aan de eerste masterclass van het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Uwe Gronostay en in Duitsland aan een masterclass orkestdirectie onder leiding van John Eliot Gardiner.

Na zijn opleiding volgden uitvoeringen met professionele ensembles, zoals het Limburgs Symphonie Orkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Bij de Stichting Kamer Opera Nederland dirigeerde hij operaproducties, bij Greg & Baud Productions musicals en met het Omroep-kamerkoor in Hilversum maakte hij radio-opnames. In het buitenland trad hij op als gastdirigent bij symfonieorkesten in Macedonië en Roemenië en was hij herhaald te gast in Spanje, als dirigent bij de symfonieorkesten van Asturias en Granada.

Michel Havenith was oprichter en artistiek leider/dirigent van Vocaal Ensemble Sfinx en het Nederlands Strijkorkest. In 2012 richt hij het Ebony Ensemble op waarmee hij in variërende bezettingen muziek uitvoert van Beethoven tot Berio. Regelmatig verlenen solisten daarbij hun medewerking. Het Ebony Ensemble speelde op podia in Zuid-Holland en daarbuiten en trad verschillende keren op bij het live-radioprogramma ‘Spiegelzaal’. In 2017 wordt het ensemble huisgezelschap van het Stadstheater in Zoetermeer en stelt hij als dirigent en artistiek leider diverse programma’s per seizoen samen. Dit leidde onder meer tot de herintroductie van de klassieke Nieuwjaarsconcerten aldaar en tot de uitvoering van enkele wereldpremières van arrangementen, zoals de Cabaret Songs van Benjamin Britten en de muziek bij de animatiefilm ‘The Snowman’ van Howard Blake, die hij maakte voor het Ebony Ensemble. In de zomers van 2019 en 2020 dirigeerde hij het Ebony Ensemble bij het festival ‘Klassiek Zoetermeer’ en trad hij tijdens dit festival ook op als docent en coach bij een ‘Maestro’-evenement. In september 2021 presenteerde het ensemble zijn arrangement van de ‘Eroïca’ van Beethoven in het kader van het Beethoven-jaar 2020. Begin 2022 wordt aan hem en acteur Laurens de Groot de Kunst & Cultuurprijs Zoetermeer uitgereikt voor een gezamenlijke productie van de Histoire du soldat van Strawinsky.

Vanwege zijn liefde voor het lesgeven in zijn vak geeft Michel via zijn praktijk Kleine steentjes muziektrainingen lessen en cursussen op het gebied van dirigeren. Daarnaast treedt hij op als interim-dirigent bij koren en orkesten en leidt hij dirigeerworkshops tijdens leiderschaps- en communicatietrainingen. Vanaf zomer 2023 zal een selectie van zijn arrangementen voor het Ebony Ensemble worden uitgegeven door Donemus.