Michel Havenith studeerde koor- en orkestdirectie aan de conservatoria in Den Haag en Rotterdam. Tijdens en na zijn conservatoriumstudies volgde hij cursussen en masterclasses op dirigeergebied in binnen- en buitenland. Hij nam onder meer deel aan de eerste masterclass van het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Uwe Gronostay, waar hij als dirigent van het Nederlands Kamerkoor optrad. In Duitsland was hij deelnemer bij een masterclass orkestdirectie onder leiding van John Eliot Gardiner.

Na zijn opleiding volgen uitvoeringen met professionele ensembles, zoals het Limburgs Symphonie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Strijkorkest. Bij de Stichting Kamer Opera Nederland dirigeerde hij operaproducties, bij Greg & Baud Productions musicals en met het Omroep-kamerkoor in Hilversum maakte hij radio-opnames. In het buitenland trad hij op als gastdirigent bij symfonieorkesten in Macedonië en Roemenië en was hij herhaald te gast in Spanje, als dirigent bij de symfonieorkesten van Asturias en Granada.

Michel Havenith was oprichter en artistiek leider/dirigent van Vocaal Ensemble Sfinx en het Nederlands Strijkorkest. In 2012 richt hij het Ebony Ensemble op waarmee hij in variërende bezettingen 19e en 20e eeuwse muziek uitvoert van Brahms tot Berio. Regelmatig verlenen solisten daarbij hun medewerking. Het Ebony Ensemble speelde op podia in Zuid-Holland en daarbuiten en trad verschillende keren op bij het live-radioprogramma ‘Spiegelzaal’. In 2017 wordt het ensemble Huisgezelschap van het Stadstheater in Zoetermeer en krijgt hij als artistiek leider carte blanche voor meerdere programma’s per seizoen. Dit leidde onder meer tot de herintroductie van de klassieke Nieuwjaarsconcerten aldaar en tot de uitvoering van enkele wereldpremières van arrangementen – onder andere van de Cabaret Songs van Benjamin Britten en de muziek bij de animatiefilm ‘The Snowman’ van Howard Blake – die Michel maakte voor het Ebony Ensemble. In mei 2021 presenteert het ensemble zijn (door Corona uitgestelde) arrangement van de ‘Eroïca’ van Beethoven in het kader van het Beethoven-jaar 2020. In de zomers van 2019 en 2020 dirigeerde hij het Ebony Ensemble tijdens ‘Klassiek Zoetermeer’ en trad hij tijdens dit festival op als docent en coach bij het ‘Maestro’-evenement.

Vanwege zijn liefde voor het lesgeven in zijn vak geeft Michel via zijn praktijk Kleine steentjes muziektrainingen lessen en cursussen op het gebied van dirigeren. Daarnaast treedt hij regelmatig op als interim-dirigent bij koren en orkesten en leidt hij dirigeerworkshops tijdens leiderschaps- en communicatietrainingen in het bedrijfsleven.