Folk Songs – Luciano Berio (1925 – 2003)

Berio’s ‘Folk Songs’ zijn in 1964 geschreven voor de volgende bezetting:
Sopraan solo – fluit/piccolo – klarinet – altviool – cello – harp – 2 slagwerkers

Klik op deze pagina om kennis te maken met de musici die Berios’s Folk Songs tijdens de concerten in 2016 uitvoerden.

In zijn voorwoord van de partituur van Folk Songs zegt Luciano Berio:

“Ik kreeg altijd een onbehaaglijk gevoel bij het luisteren naar volksliederen met pianobegeleiding. Daarom en vooral ook als eerbetoon aan de vocale intelligentie van Cathy Berberian, schreef ik in 1964 de Folk Songs voor zangstem en zeven instrumenten (fluit/piccolo, klarinet, 2 slagwerkers, harp, altviool en cello) en later voor zangstem en orkest (1973).

Het is in feite een bloemlezing van elf volksliederen (of liederen die als dusdanig kunnen worden gezien) van diverse oorsprong (Verenigde Staten, Armenië, Frankrijk, Sicilië, Sardinië, etc.) en verzameld van oude grammofoonplaten, gedrukte bloemlezingen en liederen die werden voorgezongen door vrienden. Uiteraard heb ik de liederen voorzien van een ritmische en harmonische interpretatie en in zekere zin dus opnieuw gecomponeerd. De instrumentale partijen vervullen een belangrijke rol: zonder de betekenis ervan te beïnvloeden of te manipuleren, onderstrepen en becommentariëren ze de expressieve en culturele wortels van elk lied. Deze wortels duiden niet alleen op de oorsprong van de liederen, maar ook op de geschiedenis van het gebruik van de liederen.

Twee van de liederen (‘La donna ideale’ en ‘Ballo’) zijn geen originele volksliederen, maar wel volksliederen vanuit hun intentie: ik componeerde ze in 1947 zelf op anonieme teksten uit Genova en Sicilië.”

Luciano Berio

Luciano Berio