Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium. Daarna volgde zij lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten concours te ‘s-Hertogenbosch. Ook werd zij onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

Irene heeft een zeer breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Tevens heeft zij veel onbekende Nederlandse muziek uit de vergetelheid gehaald.

Als operazangeres vertolkte Irene vele rollen, in het bijzonder in de opera’s van Mozart. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera.

Irene Maessen trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten, tevens is zij een veelgevraagd kamermuziekzangeres.
Daarbij legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij diverse nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen, oratoria en opera’s, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. Zij is veelvuldig op de radio te horen en werkte mee aan diverse CD produkties.

Sinds seizoen 2007/2008 is zij docent klassieke zang aan de Muziektheater afdeling van het conservatorium te Arnhem.