Adri van Velsen (1946) is sinds 1976 docent saxofoon, kamermuziek en methodiek saxofoon jazz. Hij is de leider van de Big Band van het Conservatorium Maastrichts en coördineert het beleid gastdocenten. Tot 1995 was hij hoofd van de afdeling Jazz. Voorheen gaf hij saxofoonles aan het conservatorium in Groningen. Regelmatig geeft hij masterclasses.

Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij de eerste student in Nederland was die het solodiploma saxofoon ontving.

Sinds de oprichting in 1969 is hij tenorsaxofonist bij het Nederlands Saxofoon Kwartet. Met het NSK maakte hij tournees door de hele wereld en speelde hij samen met onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Residentie Orkest. Het NSK heeft tal van platen en cd’s gemaakt.

Hij is saxofonist en klarinettist bij het Schönberg Ensemble, altsaxofonist en klarinettist bij het Asko Ensemble en tenorsaxofonist bij het Concertgebouworkest.

Adri van Velsen speelde met vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten en een aantal ensembles, hij werkte voor de Stichting Vrije Val (muziektheater voor kinderen), voor bijzondere operaprojecten, voor theaterproducties van Frank Groothof en maakte, als musicus en arrangeur, tientallen cd’s, waaronder filmmuziek.