Verleden – heden – toekomst

Al tijdens mijn orkestdirectiestudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag kwam ik in contact met het Ebony Concerto van Strawinsky. Hoewel het niet tot een uitvoering kwam werd ik gegrepen door het bijzondere karakter van het werk en de unieke versmelting van klassiek en jazz. Sindsdien heeft het stuk me niet losgelaten en zocht ik naar mogelijkheden om het uit te voeren.

Begin 2012, ruim een kwart eeuw later, vatte ik het plan op een groep musici te formeren om te komen tot een uitvoering. De naam ‘Ebony Ensemble’ lag daarbij voor de hand.

Door de stimulans van een enthousiast ontvangen debuutconcert en de geweldige inzet van een groep topmusici, groeide de wens en het plan om verder te denken. Het Ebony Ensemble als blijvend en regelmatig optredend ensemble leek daarbij een steeds reëlere mogelijkheid te worden.

Sindsdien speelde het Ebony Ensemble op verschillende podia in Zuid-Holland en daarbuiten en was het verschillende keren te gast in het live-radioprogramma ‘Spiegelzaal’. Sinds 2017 is het ensemble – inmiddels als stichting – als huisgezelschap verbonden aan het Stadstheater Zoetermeer en trad het ensemble meerdere malen op tijdens het zomerfestival ‘Klassiek Zoetermeer’. In 2021 werd aan de stichting Ebony Ensemble een jaarsubsidie toegekend door de gemeente Zoetermeer waarvan ik hoop dat dit het begin is van een mooie en langdurige samenwerking!

De Corona-crisis zorgde voor een moeilijke periode met beperkt of zonder live publiek, maar ondanks Corona werd de uitvoering van de Histoire du soldat van Strawinsky door het Ebony Ensemble en acteur Laurens de Groot begin 2022 uitgeroepen tot winnaar van de Zoetermeer Cultuurprijs 2021.

Ik ben er dan ook nog steeds trots op om samen met een groep geweldige musici onze bezoekers te laten genieten en te verrassen met bijzondere muziek. Samen willen wij u ervan overtuigen dat het Ebony Ensemble een bijzondere plaats inneemt en meer dan de moeite waard is om te bezoeken!

Met vriendelijk groet,

Michel Havenith

Artistiek leider / dirigent